De basis voor het creëren van een perfecte look - Kleurencombinaties

K L E U R E N C O M B I N A T I E S

Je kan oneindig veel kleurencombinaties maken en natuurlijk hangen jouw keuzes af van je smaak en stijl. Het kan goed zijn dat je uit gewoonte altijd dezelfde kleuren kiest maar waarom zou je niet eens een keer iets nieuws uit proberen?  Als jij niet goed weet hoe je kleuren moet combineren is dit artikel een must read voor jou want, combineren kan je leren. Ik geef je graag enkele tips en laat je zien waar je op moet letten!

KLEURENCIRKEL VAN ITTEN

Deze cirkel helpt je een idee te krijgen van kleuren die elkaar versterken en maakt het makkelijker om balans te creëren in je outfit. Natuurlijk bestaan er veel meer kleurtinten maar laten we eerst even beginnen met de basis! :)

Als je de kleurencirkel doormidden snijdt hou je twee helften over. Aan de linkerzijde zie je paarse, groene en blauwe kleuren. Dit zijn koele kleuren. 
De rechterzijde is gevuld met geel, oranje en rood. Dit zijn warme kleuren.

Om te weten te komen welke tinten het best bij jouw huid passen kan je onze blog 'Het bepalen van je huidtype' raadplegen. 

COMBINEREN

Er bestaan verschillende kleurencombinaties en deze hebben allemaal een naam. Beneden leg ik de 3 basiscombinaties aan je uit.

1. Contrast

Als je van een uitgesproken look houdt, ga dan voor contrasterende kleurencombinaties!
Contrast wil zeggen dat je kleuren combineert die tegenover elkaar op het kleurenpallet te zien zijn zoals geel en paars, blauw en oranje, groen en rood maar ook zwart met wit of blauw met beige bv.

 

2. Ton-sur-ton

Om een wat rustigere en vriendelijkere uitstraling te creëren kan je verschillende tinten van 1 kleur combineren. Je blijft in dezelfde kleurenfamilie maar speelt met verschillende tonen waardoor je een cleane look creëert. Om een beetje power toe te voegen aan je outfit kan je bijvoorbeeld een wat fellere tint combineren met een wat zachtere tint van dezelfde kleur. Bij de ton-sur-ton kleurencombinatie is het ook altijd leuk om te experimenteren met verschillende stofstructuren én hier en daar een printje gebruiken kan ook zorgen voor een stijlvol geheel.

 

3. Harmonie

Ook kleuren die dicht bij elkaar liggen in de kleurencirkel zijn een match! Denk bijvoorbeeld aan geel, oranje en rood of blauw en paars, geel en groen of bruin met beige. Op deze manier gebruik je verschillende kleuren maar behoud je toch nog wat balans.

DE INVLOED VAN KLEUREN OP JE STEMMING

Om deze blog mee af te sluiten heb ik nog een leuk weetje en dat is, dat kleuren onze stemming beïnvloeden. Dat wist je misschien al... Maar ik leg graag even uit wat elke kleur nu precies met je emoties doet.

ROOD: staat voor passie, kracht en vrouwelijkheid. Het helpt je om het vuur in jezelf naar boven te halen.
ORANJE: een warme, enthousiaste kleur die zorgt voor gezelligheid. Oranje geeft je zin in het leven.
GEEL: zorgt voor vrolijkheid, energie en geeft je kracht om te stralen.
GROEN: de kleur van de natuur, verbondenheid en het hart. Doordat de kleur in het midden van het kleurenspectrum valt brengt hij balans en helpt hij je in evenwicht te komen. Groen staat ook voor rust en harmonie.
BLAUW: geeft een gevoel van vrijheid, ruimte en helderheid.
PAARS: brengt wijsheid en creativiteit.
ROZE: wordt geassocieerd met speelsheid, luchtigheid en plezier.
WIT: staat voor sereniteit, minimalisme en soberheid.
GRIJS: zorgt voor neutraliteit en evenwicht.
ZWART: een mysterieuze kleur die staat voor kracht en verborgenheid.
BRUIN: een aardse kleur die zorgt voor warmte, veiligheid en betrouwbaarheid.

EXTRA TIPS

Ontvang je graag wat extra tips over het combineren van kleuren/kledingstukken, meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig inspiratie!

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan op de homepage.


«